Sojakaarsen.
Onze sojakaarsen zijn handgemaakte kaarsen van soja was van ecologische teelt. Sojakaarsen branden zeer schoon en stoten geen deeltjes uit die allergische reacties kunnen veroorzaken. Een soja kaars heeft dus een groot voordeel ten opzichte van een standaard paraffine kaars.
Tijdens het branden van soya kaarsen blijft er een dunne wand staan. Deze wand smelt ongelijk op, wat na verloop van tijd prachtige grillige lichtschijnsels geeft. De soja kaarsen zijn licht gekleurd, zodat deze allemaal goed het schijnsel van de vlam doorlaten.
Geschiedenis van sojakaarsen.
Sojawas is pas in 1992 uitgevonden door Michael Richards. Hij zocht naar een goedkoop alternatief voor een bestaand mengsel voor natuurlijke kaarsen op basis van bijenwas. Bij voorkeur diende deze grondstof de lage prijs te hebben van uit aardolie afkomstige paraffine, wat standaard wordt gebruikt voor kaarsen. Deze natuurlijke grondstof zou bij voorkeur ook van Amerikaanse bodem moeten komen, om de Amerikaanse landbouw en economie te stimuleren. Bijenwas was toen de enige natuurlijke was met echt goede eigenschappen om kaarsen van te maken en ook beschikbaar van Amerikaanse afkomst, maar bijenwas is met een prijs die circa 7 keer hoger ligt dan die van aardolie paraffine, te duur voor standaard kaarsen gebruik.
Hij kwam op het idee om sojaolie te gebruiken. Door sojaolie te laten reageren met waterstof, neemt de verzadiging toe (onverzadigde vetzuren worden dan verzadigde vetzuren). De mate van verzadiging en de hoeveel transvetzuren bepaalt het smeltpunt van de was. Doordat de eerste sojawas voor kaarsen toch nog veel problemen gaf met het branden en het uiterlijk van de kaarsen, zijn veel soja verwerkende bedrijven zich gaan storten op het ontwikkelen van het beste verzadigingsproces om tot de beste sojakaarsen te komen.
Dit is best goed gelukt alleen heeft dit er voor gezorgd dat sojawas nu qua prijs tussen bijenwas en paraffine in zit. Gelukkig hebben veel mensen wel wat meer over voor een natuurlijke kaars.
Er kan nog een kanttekening bij sojawas geplaatst worden als puur natuurlijk materiaal. De gebruikte waterstof wordt vaak gewonnen uit aardgas. Wat dat betreft is bijenwas de onverslagen winnaar.
Voordelen van soya kaarsen
Sojakaarsen hebben de volgende voordelen in vergelijking met paraffinekaarsen:
- Sojakaarsen branden circa een tot twee keer langer dan paraffine kaarsen.
- Tijdens het branden, ruikt sojawas zeer neutraal waar paraffine voor geurkaarsen een duidelijke petroleum lucht afgeeft. Deze petroleum lucht wordt verbloemd door grote hoeveelheden geurstoffen te gebruiken. Vandaar dat de meeste paraffine geurkaarsen zo veel geur afgeven als ze branden. Heeft u weleens hoofdpijn gekregen van geurkaarsen? Dan weet u nu de reden: de petroleumlucht en soms de te grote hoeveelheid of verkeerd type kunstmatige geurstof. (Paraffine voor staande kwaliteitskaarsen is wel vrij van petroleum dampen).
- Sojawas heeft een koudere vlam dan paraffine. Hierdoor beschadigt de geurstof in de gesmolten was in de buurt van de vlam minder snel. Daardoor ruikt men geen "brand" lucht.
- Natuurlijke geurstoffen lossen niet goed op in paraffine, in sojawas gaat dit echter prima.
- Sojawas is eigenlijk gewoon vet. En net als vet is dit met heet sop goed te verwijderen.
- De gassen die uitgestoten worden bij het verbranden van sojawas zijn veel minder ongezond dan die bij het verbranden van geurkaarsen van paraffine vrij komen.
Nadelen van sojakaarsen
Ja, sojakaarsen hebben ook nadelen:
- Sojawas is erg stroperig. Hierdoor is een veel dikker lont nodig als bij paraffine kaarsen. Als de was, de lont en het glas niet precies op elkaar afgestemd zijn, leidt dit dikke lont snel tot roeten. Veel fabrikanten van sojakaarsen vragen dan ook de lont voor elke keer branden in te korten.
- Sojawas wordt van buiten Europa naar ons toe getransporteerd. Van milieu oogpunt uit gezien, is dit minder wensenlijk. Sinds enkele jaren is er echter een Europees alternatief: Raapzaadwas. Kaarsen van raapzaadwas verkopen wij ook, maar de naamsbekendheid van sojakaarsen zorgt momenteel nog voor een veel grotere vraag naar sojakaarsen.
- Vanwege de gebruikte waterstof in de verzadigingsreactie, niet gegarandeerd 100% natuurlijk (Dit geldt dus ook voor alle andere merken!).